Emine Erdoğan'a yönelik çalma listeleri krizi derinleşti, hükümet tepki gösterdi
Dijital müzik platformu Spotify, Türkiye'de büyük bir krizle karşı karşıya. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a yönelik kışkırtıcı çalma listeleri ve içerikler sonrası, platformun Türkiye pazarından çekilebileceği gündeme geldi.
Bakanlıktan Sert Tepki: “Milli ve dini değerlerimize saldırı var”Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, Spotify’ı, “toplumun dini ve milli değerlerini hedef almakla” ve “inançlara hakaret eden içeriklere ev sahipliği yapmakla” suçladı.
Özellikle sosyal medyada yayılan ve büyük tepki çeken; “Altın musluğu bozulunca Emine Erdoğan’ın dinlediği şarkılar” “Emine Erdoğan sarayı temizlerken dinlediği şarkılar” gibi başlıklarla oluşturulan çalma listeleri, hükümet kanadında “sinsi, alaycı ve toplumu provoke eden içerikler” olarak değerlendirildi.Spotify: “Sansüre teslim olmayacağız”
Spotify tüm seçenekleri değerlendiriyor
İsveç merkezli platformdan yapılan açıklamada, Türkiye'den gelen içerik kaldırma talepleriyle ilgili olarak:
“Kullanıcılarımızın ifade özgürlüğüne önem veriyoruz. Türkiye pazarındaki varlığımızı sürdürüp sürdürmeyeceğimizi değerlendiriyoruz.” ifadelerine yer verildi.
Bu açıklama, Spotify’ın faaliyetlerini durdurabileceği veya Türkiye’den tamamen çekilebileceği ihtimalini gündeme getirdi.
Hükümetin Spotify’a Baskısı Artıyor: Soruşturma Başlatıldı
Rekabet Kurumu, telif ve algoritma adaletsizliğini inceliyor
Spotify'a yönelik baskılar bununla da sınırlı kalmadı. Rekabet Kurumu, platformun bazı sanatçıları daha görünür hale getirerek telif dağıtımında adaletsizlik yapıp yapmadığını araştırmak üzere bir soruşturma başlattı.
Ayrıca Türkiye, Spotify’dan fiziksel bir ofis açmasını ve vergi yükümlülüklerini yerine getirmesini de resmen talep etti.
Bakan Yardımcısından başka eleştiriler de geldi
Bakan Yardımcısı Mumcu, geçtiğimiz aylarda Spotify’ı
yerli müziğe yeterince destek vermemekle,
Türk kültürüne duyarsız kalmakla,
şiddet, uyuşturucu ve argo içerikleri öne çıkarmakla da suçlamıştı.
Grup Yorum İçerikleri Kaldırıldı, Sansür Tartışmaları Alevlendi
Geçtiğimiz haftalarda ise sol görüşlü halk müziği grubu Grup Yorum’un eserlerinin, hükümet talebiyle Spotify’dan kaldırıldığı ortaya çıkmış, bu durum ifade özgürlüğü tartışmalarını yeniden alevlendirmişti.
Sivil toplum kuruluşu IFOD, bu uygulamaların sansüre işaret ettiğini savunarak hükümeti ve Spotify’ı eleştirdi.
2013’te Türkiye pazarına giren Spotify, milyonlarca kullanıcıya sahip olsa da Türkiye, şirketin ana gelir kaynakları arasında değil. Spotify daha önce Uruguay ve Hindistan gibi ülkelerde de benzer krizler yaşamıştı.
Şirketin önümüzdeki süreçte Türkiye ile ilgili nasıl bir karar alacağı merakla bekleniyor.